Werkboek handlettering: een kijkje binnenin!

Hoi allemaal,

Misschien herinneren jullie mijn vorige bericht nog over het nieuwe werkboek handlettering die ik had aangeschaft.

(zo niet, hier vind je het bericht)

Ik ben er zo nu en dan mee aan de gang geweest, en wil jullie graag mijn ervaringen delen, en foto’s laten zien van mijn “creaties”.

Karin Luttenberg, de auteur van het boek en bekend van paperfuel.nl, heeft me toestemming gegeven om wat foto’s met jullie te delen. Zoals je straks kunt zien komt mijn kunde niet in de buurt van haar skills, maar hey, dat hoeft ook niet ๐Ÿ™‚

werkboek handlettering

Het doel van het Werkboek Handlettering is om lekker aan de gang te gaan, en je eigen vaardigheid met handlettering te vergroten. En daarvoor staan er heel leuke oefeningen in het boek!

Je ziet aan de foto hierboven dat er aantal schrijfmaterialen bij liggen. Eigenlijk heb je genoeg aan een potlood, een gum en een fineliner. Welke fineliner je gebruikt is wel heel belangrijk, zoals je straks kunt zien…

Karin Luttenberg adviseert de Micron Fineliners, omdat deze niet door het papier drukken. Het is toch zonde als je een mooie illustratie in het werkboek hebt gemaakt, en door de verkeerde pen de oefening aan de achterkant niet meer kunt gebruiken (en helaas, ik spreek uit ervaring zoals je straks kunt zien)

Het werkboek begint met een aantal pagina’s basisoefeningen, zoals het schrijven van schrijfletters, blokletters en dikke letters. Heel handig: je kunt de lichtgrijze lijnen overtrekken om “de lijn te ervaren” , en dan zelf verder oefenen. Zoals je kunt zien op onderstaande foto’s heb ik een aantal oefeningen alleen met potlood gedaan, ik wilde het boek niet beschadigen ๐Ÿ™‚ Maar toen bedacht ik dat het een WERKboek is, en dat het de bedoeling is dat je er in werkt en fouten maakt, dus toen heb ik toch de zwarte pen er maar bij gepakt.

Het is je eigen boek, dus oefen en klieder en probeer zoveel je wilt!

Zoals je in de foto hierboven kunt zien wilden mijn strakke lijnen van de dikke letters niet zo goed.. Ik heb nog een aantal letters over om het nog eens te oefenen.

Ook leuk: in het boek staan hier en daar leuke tips op de bladzijden!

Na de eerste basis oefeningen gaat het boek verder met o.a. invuloefeningen, en schrijftechniek oefeningen. Kijk maar op deze bladzijden:

Op bovenstaande foto is het de bedoeling dat je de letters invult naar keus. De linkerpagina is een voorbeeld, deze heeft de Karin Luttenberg zelf ingetekend. De rechterpagina heb ik ingetekend. De A is van Aardbei (aardbeitaart met saus), De B is van bier (met schuim). In de C heb ik ogen getekend en in de D allemaal lijnen met een soort diepte-effect. Ik heb er niet te lang over nagedacht, en gewoon getekend wat er in me opkwam.

Helaas heb ik deze oefening met de verkeerde pen gedaan, kijk maar op de volgende pagina:

O nee! het zwarte van de A en de D is door de bladzijde gelekt… En de oefening op deze pagina is erg leuk… Je kunt wel zeggen dat ik baalde toen ik er achter kwam.

En meteen mijn lesje geleerd: werk met de goede soort pen!

Zoals de Micron fineliner. Er zijn ook wel goede andere fineliners, waar je op moet letten dat de pen pigment inkt heeft, dat is een goede indicatie (maar geen garantie!) dat je een pen hebt die niet doordrukt. Ik zou je adviseren om je pen uit te proberen in een hoekje van het boek.

De oefening op de foto hierboven is erg leuk. Je leert hier de kalligrafie-truc. Die houdt in dat je met dikke en dunne lijnen de tekst er kunt laten uitzien alsof het gekalligrafeerd is. Op de linker pagina kun je oefenen met voorgeschreven woorden, op de rechter pagina kun je zelf aan de slag.

Eigenlijk is het zo dat, hoe verder je in het Werkboek Handlettering komt, hoe leuker het wordt!

Natuurlijk zijn de basisoefeningen belangrijk, maar 10x de “a” schrijven wordt wel een beetje saai. Later in het boek kun je pas echt lekker losgaan. Met etiketten vullen, vormen vullen met handlettering, kaders maken, en ga zo maar door.

hieronder zie je nog twee foto’s van het werkboek:

werkboek handlettering

Op deze pagina mag je de kaders om de teksten zetten. De teksten staan er dus al, je mag zelf bedenken welke omlijsting je wilt maken. Ik heb vier kaders gemaakt: een perkamentrol, een postzegel, een ster-achtige vorm en een rechthoek met stippen. Leuk!

werkboek handlettering

Op deze pagina mag je zelf kadolabels invullen. De linkerpagina is een voorbeeld, de rechterpagina mag je naar eigen wens maken. Ik heb de eerste twee ingevuld.

En dit zijn slechts een paar pagina’s uit het boek!

Echt, het is een lekker dik werkboek met genoeg oefeningen voor een hele hoop plezier. En omdat de oefeningen per stuk niet zoveel tijd vergen, kun je ook in een beperkte tijd even lekker creatief bezig zijn. Zoals een kwartiertje een etiket vullen met een mooie tekst. Zo kun je elke dag toch even met handlettering bezig zijn, zonder meteen een hoop tijd kwijt te zijn met bijvoorbeeld een tekst op posterformaat (wat ook heel leuk is trouwens!)

Al met al vind ik dit werkboek hartstikke leuk, en een aanrader voor iedereen die graag creatief bezig is!

Mocht je het werkboek willen aanschaffen, het is o.a. te koop bij paperfuel.nl, en de meeste boekhandels.

Heb je ook ervaringen met het Werkboek Handlettering? Ik ben benieuwd! Laat vooral je reactie achter onder dit bericht.

Groeten, Gea

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.